Gaziantep'in yöresel yemeği alinazik sofralarda yerini almaya başladı
Gastronomi şehri olarak tanımlanan Gaziantep'in yüzlerce tescilli yemeği arasında yer alan alinazik yaz aylarının vazgeçilmezleri arasında yer almaya devam ediyor.

Kültür ve Yaşam 21.06.2025 15:45:13
CEMİL ÖZDAŞ
Yoğurtla karıştırılmış közlenmiş patlıcan üzerine et veya kıyma konularak yapılan Gaziantep yemeği alinazik yöre halkı tarafından sevildiği kadar dışardan gelen vatandaşlarında tercihleri arasında önemli bir yer tutmakta.
Alinazik, yüzyıllar öncesine dayanan Osmanlı mutfağının etkilerini taşımaktadır. Patlıcan, yoğurt ve etin birlikte kullanıldığı bu yemek, hem halk mutfağında hem de saray mutfağında zamanla gelişerek bugünkü halini almıştır.
Osmanlı padişahlarından birinin Gaziantep'i ziyareti sırasında yediği yemeğin hem çok hafif olması hem de yapan kişiye elin ne kadar nazik demesinin ardından günümüze alinazik olarak geldiği halk arasında kabul görmektedir.
Elli yılı aşkın bir zamandır babadan gelen aşçılık mesleğini devralan Ahmet Çadır, Gaziantep'in yöresel yemeği alinazik hakkında hem bilgi verdi hem de yapılışını pratikte tarif etti.
"Özellikle yazın tüketilir"
Özellikle yazın tüketilen bir yemek olduğuna değinen yıllardır alinazik pişiren Ahmet Çadır "Alinazik Gaziantep yöresine ait közlenmiş patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak kıyma veya kuşbaşı et ile serpiştirilerek tereyağlı bir tür yemeğimizdir. Yaz aylarında çok tercih edilmesinin sebebi yoğurdun yenildiği zaman verdiği rahatlıktır. Genellikle yaz aylarında patlıcanın çıktığı zamanlarda tüketilir bu yemek." dedi.
"İsmi Osmanlı padişahlarından birinden gelmektedir"
Alinazik isminin tarihçesi hakkında bilgi veren Çadır "Alinazik adını geçmiş dönemde Osmanlı padişahlarından birinin Gaziantep ziyaretinde bu yemeği yapmışlar. 'Bu ne kadar nazik bir yemek' yani yormuyor yerken, sonra elanazik, alanazik şimdide alinazik olmuş ve bizde bunları servis ediyoruz. En çok patlıcan mevsiminde tüketiliyor. Yaz boyunca işletmelerimizde patlıcan kebabı, alinazik daha çok revaçtadır. Evlerde de yapımı basit bir yemektir. Közlenmiş patlıcan iki diş sarımsak yoğurtla karıştırıp eti kavurup döktüğünüzde güzel bir akşam yemeği servisi oluyor." ifadelerini kullandı.
Alinazik yemeğinin lezzetli olması için püf noktaları hakkında bilgi veren Çadır "Alinazikin püf noktası patlıcanın etli ve sulu olmamasıdır. Sarımsak Araban yöresine ait sarımsak olmalıdır. Yoğurt süzme yoğurt olmalı ama kesilmiş olmamalıdır." şeklinde tarif etti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.