Doç. Dr. Aslan: Ses kısıklığını hafife almayın altından kanser çıkabilir
Sigara kullanımının gırtlak kanserine yakalanma riskini katladığını belirten KBB Uzm. Doç. Dr. Mehmet Aslan, erken teşhisle hem yaşam süresinin hem de sesin korunabileceğini vurguladı.

Sağlık 18.07.2025 09:16:26
Mehmet Aslan
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Aslan, gırtlak kanserinin nedeni, belirtileri, erken tanı ve tedavinin hastanın sağlığı ve konforunda ne türlü sonuçlar verdiğine ilişkin İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.
Gırtlak kanserinin dünyada ve Türkiye'de en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Aslan, bu hastalığın en büyük nedeninin sigara ve tütün ürünleri olduğunu vurguladı.
"Gırtlak kanseri, akciğer kanserinden sonra sigarayla en çok ilişkili kanser türüdür"
Doç. Dr. Aslan, "Gırtlak kanseri, akciğer kanserinden sonra sigarayla en çok ilişkili kanser türüdür. Sigara içen bireylerde bu risk ciddi şekilde artıyor. Ayrıca pasif içicilik de özellikle kadınlarda gırtlak kanserine yol açabiliyor." dedi.
"Ses tellerinin olduğu bölgede başlayan kanserler hemen ses kısıklığıyla belirti verir"
Genetik faktörlerin de etkili olabildiğini ifade eden Doç. Dr. Aslan, hastalığın genellikle 50-60 yaş aralığında ortaya çıktığını söyledi. En belirgin belirtinin ses kısıklığı olduğuna dikkat çeken Aslan, "Ses tellerinin olduğu bölgede başlayan kanserler hemen ses kısıklığıyla belirti verir. Daha ilerleyen evrelerde nefes darlığı, yutma güçlüğü, kilo kaybı gibi şikayetler görülebilir." ifadelerini kullandı.
"Ses kısıklığı yaşayanlar vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurması gerekir"
Doç. Dr. Aslan, ses kısıklığı yaşayan özellikle ileri yaştaki bireylerin vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerektiğini belirterek şüpheli durumlarda endoskopi ve stroboskopi yöntemiyle teşhis konulduğunu, gerektiğinde biyopsi yapıldığını söyledi.
"ileri evrelerde gırtlağın alınması gerekebiliyor"
Erken evrelerde radyoterapiyle başarılı sonuçlar alındığını aktaran Doç. Dr. Aslan, "Hastalığın ilerlemediği evrelerde cerrahiye gerek kalmadan radyoterapi ile tedavi mümkün. Ancak ileri evrelerde gırtlağın alınması gerekebiliyor. Bu durum, hastanın sosyal yaşamını etkileyebiliyor ama birinci önceliğimiz hastanın hayatını kurtarmak." dedi.
"Sigara kanserin en büyük tetikçisi"
Gırtlak kanseri sonrası sigaraya devam eden hastalarda ilerleyen yıllarda akciğer başta olmak üzere başka organlarda da kanser gelişme riskinin yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Aslan, "Bu nedenle hastaların sigaradan kesinlikle uzak durması gerekir. ‘Benim dedem çok sigara içti, bir şey olmadı’ gibi düşüncelere kapılmayın." diye belirtti.
Aslan, herkesin bünyesinin farklı olduğunu ve sigaranın herkeste aynı etkiyi göstermediğini vurguladı.
"Erken teşhis hem hayatınızı kurtarır hem de yaşam kalitenizi yükseltir"
Aslan, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Gırtlak kanseriyle karşılaşmamak için sigaradan uzak durun. Pasif içicilikten de kaçının. Ailenizde kanser öyküsü varsa ve sigara dumanına maruz kalıyorsanız, belli aralıklarla KBB uzmanına görünmeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Unutmayın, erken teşhis hem hayatınızı kurtarır hem de yaşam kalitenizi yükseltir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.