Diş Hekimi Karahan: Bebeklerde diş çıkarma süreci hem zorlu hem de hassas bir dönem
Gaziantep Şahinbey Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hekimlerinden Yasemin Karahan, bebeklerde diş çıkarma sürecinin hem bebek hem de ebeveyn için zorlu bir dönem olduğunu belirtti.

Sağlık 28.07.2025 17:03:49
CEMİL ÖZDAŞ
Belirtiler ve rahatlatma yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaşan Karahan, bu dönemde özellikle annenin sabır ve şefkatle çocuğuna sarılması gerektiğini kaydetti.
"Belirtiler yaşa ve genetik yapıya göre değişiyor"
Diş çıkarma dönemine dair yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Karahan, "Bebeklerde diş çıkarma süreci hem ebeveynler için hem de bebek için zorlu bir süreçtir. Belirtileri ise bebeğin kaç aylık olduğuna ve genetik yapısına göre değişebilir. Peki, bu belirtiler nelerdir? Salyada artış oluyor, bebek bulduğu her şeyi ağzına götürmek istiyor çünkü dişleri kaşınıyor. Beslenmeyi reddetmeye başlıyor ve sinirli bir hal alıyor. Huzursuzluk artıyor ve bu dönemde sürekli salya akıntısı olduğu için ciltte kızarıklıklar ve döküntü gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürdükleri için bakteriler de ağıza çok fazla giriş yapmış oluyor ve enfeksiyonlar bu dönemde daha fazla olabiliyor." dedi.
"38,5 dereceyi geçen ateşe dikkat edilmeli"
Karahan çocukta ateş çıkmasına dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatarak, "Bu dönemi ateşle de gözlemleyebiliyoruz, ancak diş çıkarma döneminde artış genelde 38,5 dereceyi geçmeyen bir ateş çıkması. 38,5 derecenin ve üzerine çıkan bir ateş olduğunda tabii ki çocuk doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Soğuk bez ile masaj yapın"
Bebeklerde diş çıkma sırasında oluşan sancının azaltılması için masaj yapmanın önemine değinen Karahan, "Bebeğimizi diş çıkarma döneminde nasıl rahatlatabiliriz? Soğuk nemli temiz bir gazlı bezle diş etlerine masaj yapılmalıdır. Bu masaj hem bebeğinizi rahatlatacaktır hem ağrıyı azaltacak hem de bu masaj etkisi ile dişlerimiz daha rahat sürecektir. Bebeğimizin eline diş kaşıyıcı verilmesi istenmeyen silikondan değil de diş fırçalama masajı yapma etkinliği açısından annelerimiz için faydalı olabilmektedir." şeklinde konuştu.
Dondurulmuş sebzeler, meyveler ve anne sütü önerisi
Anne sütü ve dondurulmuş meyvelerin de diş kaşıma için kullanılabileceğini dile getiren Karahan, "Bunun dışında en güzel uygulamalardan bir tanesi meyve-sebzeleri soğutup dondurarak file içerisine yerleştirip bebeğimizin eline verebiliriz. bu şekilde hem diş eti kaşıması için hem de beslenmesine katkı sağlamış oluruz. Ayrıca annelerimiz sütlerini sağıp dondurup bir file içerisinde çocukalrın ellerine verebilir. Bu şekilde diş etlerini rahatlatacaktır." dedi.
"Lidokain içeren ürünlerden kaçınılmalı"
Çocuklarda sağlıklı dişlerin oluşması için beslenmenin de önemli olduğuna vurgu yapan Karahan, "Bunlara rağmen çocuğunuzun ağrısı olduğunu düşünüyorsanız, vücut dış jellerinden de kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta: Bebeklerin lidokain içeren diş jellerinden uzak durudurulması, bunları tavsiye etmiyoruz. Ancak içeriği temiz olan diş jelleri var piyasada, onlar kullanılabilir. Bunun yanı sıra ağrı şuruplarından da faydalanabiliriz." ifadelerini kullandı.
"En etkili ilaç annenin şefkatidir"
Annelere bu süreçte daha sabırlı olunması tavsiyesinde bulunan Karahan, "Ama en güzel ilaç annemizin şefkatli kollarıdır. Onlara bu dönemde bol bol sarılalım. Bu dönemin geçici olduğunu ve her bebeğin bu süreci farklı şekilde yaşattığını unutmayalım ve onlara karşı sabırlı olalım." şeklinde konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.