Asr'ın Sırrı Asr Suresi


 İbrahim ÜSTÜN    30.06.2025 10:14:52  



Bismillah 

    1.Asra andolsunki 
    2.İnsan gerçekten ziyan içindedir
3. Ancak, iman edip de sâlih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesna(Onlar ziyanda değillerdir).

Kalplere şifa, ruha ilham, karanlıkları aydınlatan lema ve müminlerin yol haritası Kur'an ı Kerim' in felaha ulaşmak isteyenler için kurtuluş reçetesi Asr suresi.Alemlerin Rabbi Allah (c.c) ebedi kurtuluşun sırrını bizlere yalnızca üç ayet olan Asr suresi ile bildirmektedir. Bu bildirgede Allah (c.c) evvela zamanın kıymetini ve önemini belirtmek adına Asra(zamana) and içmiştir. Allah (c.c) Kur'an-ı Kerim'de yer yer buna benzer yeminler etmiştir. Bu yeminler bazen meydan okuma bazen içinde saklı sırrı vurgulama bazende kıymet bilinmesi gereken özneyi ön plana çıkarmayı hedefler. Dünya ve ahirette zaman kavramı birbirinden farklı olsada(sürelerin tekabülü) oldukça önemli bir meseledir.
Asr' ın  (zaman) en  önemli olgusu, insanların fani alem içerisinde baki aleme yapması gereken yatırımların sistematik ve düzenli olarak belli bir nizam doğrultusunda olması ve bu nimeti bahşeden Allah (c.c)' a şükrünü eda etmesidir. 

Asr suresinde İslam'ın temel sütunlarından olan;
 -İman 
-Salih amel ve 
-Tebliğ den bahsedilmektedir.
Bu temel sütunlar İslam dininin ana amacından olan temelde insanlığın kurtuluşu ve aziz İslam dininin toplumlar içerisinde yaygınlaşmasını hedeflemektedir. Kurtuluş reçetesinin ilk ve en önemli basamağı imandır.

-İman; ( إيمان‎‎)güvenmek ve samimiyetle inanmaktır.Allah'a ve kendisinin mesajına güvenmektir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.İman, kula kulluktan bir ve tek olan Allah (c.c)a teslimiyet ve sadakatin nişanesi, özgürlüğün adıdır. Ebedi hayatın kapısı, nurun eşiğidir. Ruhun, sevgi ve samimiyet ile birleşerek inkişafıdır. Allah'a kul olmanın zuhurudur. İmam Şafii'nin tanımı ile İman; kalp ile tasdik dil ile ikrar salih amel ile rükündür.
-Salih Amel; Allah'a iman ettikten sonra imanın gerekliliğini yerine getirmek ve ahkâmı Kur'an'a uyarak hayatı dizayn etmektir. Allah'ın helal kıldığı ile hemhâl olup haram kıldığından uzak durmaktır. Allah'ın emrettiği ile yaşayıp en güzel örnek olan Hz. Peygamber'i rol model olarak alıp Allah'ın razı olduğu ameller gerçekleştirmektir. Bunların yanı sıra insani özellikleri (yardımseverlik, merhamet, iyi niyet) ve benzerleri kişilik haline getirmektir.

-Tebliğ(Hakkı ve Sabrı tavsiye etmek); Aziz İslam dini toplumsal bir din olduğu için dinin yalnızca bireyin kendisi tarafından yaşanmasından ziyade bireyin inancını yaşayıp insanlara bu inancı anlatmasıdır. Zira İslam'ın güzelliklerini sadece fertler olarak yaşamak İslam'ın temelinde kabul etmediği bir davranıştır. Allah'ın emir ve yasaklarını İslam'ın ahkamını yaşamak ve bunları tebliğ etmek her müslümanın üzerine farzdır. Hakikatin insanlara ulaşmasını sağlamak ehli iman olan bütün kulların asli görevidir. Emri bil maruf ve nehyi anilmünker (iyiliği emretmek kötülükten men etmek) sorumluluğunu yerine getirmektir. Özellikle günümüzde harama ve günaha bulaşmış toplumu ıslah ve yeniden inşası için tebliğ, müslüman davetçiler için oldukça önemlidir. Ulema ve umeranın sahip oldukları ilim ve makamları rıza-i ilahi için kullanmaları gerekmektedir. Bu gereklilik ile beraber toplumu iyiye, güzele ve hayra teşvik etmekle mükelleftirler. Bu mükellefiyet iman edip salih amel işlemeye konuşma gayretinde olan her müslümanın vazifesidir.
Allah bizleri, hakkıyla iman edip, salih amel işleyip, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye eden kullarından eylesin. 
(Amin)
Vesselam